Alternativ till Spotify?

Spotify var först, eller i varje fall de första som tog det där med streamad music on demand på allvar och tack vare deras framgångar så var det väl ofrånkomligt att konkurrenter skulle dyka upp. Det är främst två stycken alternativ som varit mycket på tapeten där det i alla fall det ena fallet talats om att det skulle bli en Spotify-dödare. Själv tror jag inte det eftersom jag tycker att båda alternativen är underlägsna, men jag kan ju ha fel. Det rör sig om Apple Music och Tidal.

Tidal
Till att börja med Tidal. Det fick en massa uppmärksamhet till att börja med på grund av att diverse stjärnor backade det. De beskrev det som en streaming-tjänst där musikerna skulle få ordentligt betalt. Minimikostnaden är 10 dollar per månad, vilket nog när och om det kommer till Sverige fullt ut kommer att bli 100 kronor, 1 200 kronor per år. Inget gratisalternativ. Tidal har fått så mycket kritik att det knappt känns nödvändigt att gå närmare in på varför jag tvivlar på att det kommer att ersätta Spotify.

Apple Music
Apple är en gigant i datorvärlden, och deras smartphones finns nästan överallt. Att de då startar en streaming-tjänst är något som borde kunna oroa Spotify – de har ju en gigantisk möjlig användarbas. Men liksom med Tidal finns det inget gratisalternativ utan det kostar en hundralapp per månad vilket återigen begränsar det hela. Samtidigt så fick Apple Music en hel del kritik vid lanseringen för ett svårbegripligt användargränssnitt och många buggar. Om Apple kan fixa dem och samtidigt få massor av människor att lägga en hundralapp i månaden på en streaming-tjänst så kanske de kan hota Spotify. Men det är för tidigt att säga; än så länge ser inte Apple Music ut att vara något hot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *