En… grävmaskin???

Pugh Rogefeldt är en svensk klassiker som skrivit mängder med bra låtar, till exempel ”Dinga linga Lena”, ”Små lätta moln” och ”Vandrar i ett regn”. Eftersom han har hållit på sedan 1960-talet så finns det många låtar i hans repertoar, både kända och okända. Här tänkte jag ta tillfället i akt att lyfta fram en av hans mer okända kompositioner, ”Grävmaskinen”. Den återfinns på samma album, ”Bolla och rulla” (1974), som Pughs kanske mest kända låt ”Dinga linga Lena”. Låten ifråga heter ”Grävmaskinen” och enligt Wikipedia så handlar den om grävmaskinen Marion 7400.

Det är inte många som skrivit låtar om grävmaskiner, med textrader som ”Grävmaskin, sliter för fem, jobbar för hundra” och ”Nu går jag hem och käkar, Marion”. Faktum är att om man vill så går det nog att tolka texten på ett lite annorlunda vis. I vilket fall som helst så är det en riktigt bra låt som jag inte tror att så många har hört, och därför så tänkte jag dela med mig av den nu.

Grävmaskiner?
Det är ingen slump att jag letade upp Pughs gamla låt ”Grävmaskinen”, utan det kommer sig av att en kompis till mig just har skaffat sig en sådan (dock inte en Marion7400). Han kom på att han behövde en grävmaskin för diverse trädgårdsarbeten och i stället för att hyra som normalt folk så köpte han en! Han hittade sin grävmaskin billigt på nätet, http://www.rackstad.com/sv/forsaljning/entreprenadmaskiner, och är nöjd med den.

När jag frågade om det inte är lite överdrivet att köpa en jädrans grävmaskin så sa han att han har Planer. Hans affärsidé är att hyra ut den till grannar och bekanta när de behöver gräva och på så sätt tjäna en slant. Jag förstår hur han tänker men jag är ändå lite impad över att han verkligen gjorde slag i saken och köpte en. Men jag förstår honom; han lät mig provköra den och det är riktigt, riktigt kul att köra grävmaskin, faktiskt så kul att jag nästan funderar på att bli grävmaskinsförare! När man väl provat på så förstår man direkt varför Pugh skrev en låt om en grävmaskin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *