Spotify räcker inte alltid

Jag har ju hyllat Spotify för att det till stora delar gör piratkopiering onödigt. Spotify sägs ju ha runt 30 miljoner låtar i sitt arkiv vilket ju är en hel massa. Men ändå. Det räcker inte, inte på långa vägar. Det händer inte sällan att en låt jag vill lyssna på inte finns hos Spotify (eller på iTunes heller för den delen). Men 30 miljoner… Det låter ju som väldigt mycket, eller hur? Så jag bestämde mig för att ta reda på om det verkligen är så mycket som det låter, eller om det bara är en droppe i havet, eller någonting mitt emellan.

Till att börja med så har ju band och artister ofta spelat in (och gett ut) mer än en version av olika låtar. Då Spotify ofta har flera olika versioner av samma låt när man söker, så måste vi ju räkna på det viset också. Med Beatles till exempel så har massor med låtar getts ut i flera olika versioner. Räknar man bara varje låt som Beatles spelat in en gång så stannar det på ungefär 225 låtar. Räknar man de olika versioner som getts ut så är det snarare 500. Så, eftersom Spotify räknar varje version av en låt separat så gör vi det också.

Så då frågan, hur pass många låtar finns det i världen, och går det ens att räkna på? Lite Googlande gav faktiskt ett svar, och ett svar som visar på att antalet låtar i Spotify antagligen är ganska så litet sett till hur många låtar som finns där ute. Jag hittade en artikel från 2011 som hävdade att analysföretaget Gracenote har totalt 97 miljoner låtar i sitt arkiv. Sedan hittade jag siffror från 2013 som sade att antalet ökat till 130 miljoner låtar. Det är nog inte så att 33 miljoner låtar skrivits mellan 2011 och 2013, utan att Gracenote helt enkelt hittat och lagrat 33 miljoner låtar till i sin databas. Hur många de har nu vet jag inte, men säkert över 150 miljoner. Med andra ord, fem gånger så många som Spotify har.

Det handlar inte heller om artister som är helt okända, i alla fall inte i andra länder. En av mina favoriter, Japanskan Jun Togawa, finns till exempel inte representerad hos Spotify, trots en karriär som sträcker sig över 30 år och en hel hög album och singlar – och komersiell framgång i Japan. Så eftersom jag inte kan länka till henne på Spotify så får det bli YouTube, som verkar ha ett betydligt större utbud än Spotify!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *