Toppensätt att upptäcka ny musik på

Har ni hört talas om Last.fm? Säkert har flera av er gjort det och förstår vad jag menar när jag säger att det är ett super-sätt att upptäcka ny musik på, medan andra kanske bara skakar på huvudet och frågar er vad Last.fm är för någonting. Är det en gammal FM-radio, kanske? Om nu någon ens vet vad en FM-radio var för någonting längre. Nej, Last.fm är en sajt som kollar vilken musik man lagrar på och lagrar den i en stor databas, antingen via ett ett program som man låter ned och som man tillåter att kolla vad man spelar i till exempel iTunes. I Spotify går det till lite annorlunda: efter att ha skapat ett konto hos Last.fm så öppnar man sin Spotify-app, väljer edit, sedan preferences och scrollar ner till ”Connect to Last.fm”. Enkelt.

Last.fm fungerar sedan på flera olika sätt. En rolig sak är att man får statistik över hur mycket man lyssnat på olika artister till exempel den senaste veckan, eller månaden, eller året, eller alltid. Tydligen så är Pipettes ”School Uniform” den låt jag spelat mest sedan jag installerade Last.fm för ett antal år sedan. Inte så konstigt, det är en av mina absoluta favoriter. Tydligen har jag också spelat 185,989 låtar totalt, vilket motsvarar sådär 500 dagars lyssnande i sträck. Inte så mycket som det verkar med tanke på att jag använt Last.fm i många år nu, och lyssnar rätt så mycket på musik.

Men det mest praktiska med Last.fm är att man för det första kan få rekommendationer på band och artister som passar det man lyssnat på de senaste dagarna, och att systemet också gör det lätt att hitta besläktade artister. Efter några timmar på Last.fm kommer man alltid att ha hittat något nytt spännande band att undersöka lite närmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *